Radyoterapi yani ışın tedavisi kısaca kanser hücrelerinin yüksek doz radyasyonla ile öldürülmesi yöntemidir. Radyoterapi bazen tek başına bazen kemoterapi (ilaç tedavisi) ile birlikte verilir. Radyoterapi bazen de ameliyattan sonra hastalığın tekrar etme riskini azaltmak için verilir.
Radyoterapi Nasıl Uygulanır
Radyoterapi günlük seanslar şeklinde verilen bir tedavi şeklidir. Hastalığın durumu, tedavinin amacı, diğer tedavi yöntemleri ile birlikte verilip verilmemesine göre 1 seans ile 40 seans arasında değişen tedaviler vardır.
Radyoterapi Hastaya Nasıl Verilir
Radyoterapi esnasında hastaya herhangi bir cihazın teması söz konusu değildir. Hasta bu esnada bir şey hissetmez. Tedavi cihazı MR cihazında olduğu gibi dar bir cihaz değildir. Tedavi odası da dar bir oda değildir. Her bir seans birkaç dakika sürer. Buna dışardan (eksternal) radyoterapi denir. Radyoterapi terimi kullanılırken bu kastedilmiş olunur. Diğer bir radyoterapi şekli ise yakından (brakiterapi) olup kullanım alanı günümüzde daralmıştır. Bunda radyasyon verilecek hedef bölgeye radyoaktif madde yerleştirilir, yaklaşık 20-30 dakika süren seans sonunda bu radyoaktif madde hastadan uzaklaştırılır ve tekrar cihaza alınır.
3 Boyutlu Konformal Radyoterapi
Işın verilmek istenen bölgenin ve bu bölgeye yakın radyasyona maruz kalınması istenmeyen bölgelerin bilgisayar programında çizilerek yapılan radyoterapidir.
IMRT(Yoğunluk Ayarlı Radyoteapi) nedir
Yine ışın verilmek istenen bölgenin ve bu bölgeye yakın radyasyona maruz kalınması istenmeyen bölgelerin bilgisayar programında çizilerek ama hedeflenen bölgeye daha çok yoğunlaşarak yapılan radyoterapidir.
IGRT Nedir
Hastanın tedavi masasında her gün yatış pozisyonu aynı olmayabilir. Bu sebeple hedeflenen bölge radyoterapi sahası dışına çıkabilir. Bu da tedavi etkinliğini azaltır ve yan etkilerin de artmasına sebep olabilir. Görüntü klavuzluğunda radyoterapi (Image Guided Radiotherapy = IGRT) tedavi cihazına entegre tomografi cihazı ile radyoterapi esnasında tomografik görüntüler alarak hedef bölgeye doğru radyoterapi verilmesini sağlayan yöntemdir.
VMAT (Volumetrik Ark Tedavisi)
Bir çeşit yoğunluk ayarlı radyoterapidir. Bu tedavide cihaz hasta etrafında dönerek radyoterapi yapılır. Tedavi etkinliği daha iyi olmasının yanında yan etki de diğer tedavi yöntemlerine göre daha azdır.
Nokta Atış Radyoterapi Nedir
Halk arasında nokta atış radyoterapi olarak bilinen stereotaktik radyocerrahi ve stereotaktik radyoterapi hedef bölgenin çevresini milimetrik sarıp o bölgeye 1-5 seansta yüksek doz radyasyon vermektir.
Radyoterapinin Yan Etkileri Nelerdir
Her tedavinin bir yan etkisi olduğu gibi radyoterapinin de yan etkileri vardır. Radyoterapinin yan etkisi radyasyonun verildiği vücut bölgesine göre değişmektedir. Yani karın bölgesine verilen radyoterapiye bağlı bulantı, kusma, ishal olabilir, ancak böyle bir hastada radyoterapiye bağlı saç dökülmesi olmaz. Boyun, boğaz, bölgesine verilen radyoterapiye bağlı ağız içinde değişik derecelerde tahribat, yutma güçlüğü görülebilir. Radyoterapi baş gölgesine verilecekse saç dökülmesi olabilir. Bunlara ilaveten vücudun herhangi bir bölgesine verilen radyoterapiye bağlı deride kızarıklık görülebilir. Günümüzde hemen herkes interneti olan telefonlara ve bilgisayarlara sahiptir. Ve birçok hasta ve hasta yakını radyoterapi o hasta için telaffuz edilmeye başlandığında internetten radyoterapinin yan etkileri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmaktadır. Ancak internetteki bu bilgiler süzgeçten geçirilmemiştir. Radyoterapi alacak olan hasta internette okuduğu tüm yan etkilerin kendisinde görüleceğini zannetmektedir.
Kliniğimizdeki Elekta Versa HD radyoterapi cihazında bilgisayarlı planlama sitemleri ile hastalarımıza 3 boyutlu konformal radyoterapi, IMRT dediğimiz yoğunluk ayarlı radyoterapi, VMAT (Volumetrik Ark Tedavisi), IGRT denen görüntü klavuzluğunda radyoterapi vermekteyiz.
Ayrıca kliniğimizde uygun hastalara stereotaktik radyocerrahi ve stereotaktik radyoterapi de verilmektedir.