Çocuk cerrahisi, yenidoğan döneminden erişkinliğe kadar solunum, sindirim ve boşaltım sisteminin doğumsal veya sonradan edinilmiş cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Çocukluk çağında görülen hastalıklar, her yaş grubunda farklı özellik göstermektedir. Yenidoğan döneminden, ergenlik dönemi de dahil olmak üzere her yaş grubundaki çocuklar hastamız olabilmektedir. Bu hastalıkların tanı ve tedavisi çocuğun gelişimi, fizyolojisi ve psikolojisi göz önüne alınarak yapılmalıdır.
Çocuk Cerrahisi Neye Bakar? Hangi Hastalıklarla Bakar?
Çocuk cerrahisi bölümünün ilgilendiği hastalıklar iki farklı kategoride incelenebilir. Bunların ilki yenidoğan cerrahisi, ikincisi ise çocuk cerrahisidir.
Yenidoğan cerrahisinde en sık uygulanan operasyonların başında anne karnında gelişen genetik hastalıklar, doğumsal anomaliler, bebekte görülen işlevsel ya da fiziksel bozukluklar gelir.
Çocuk cerrahisi ise kazalar sonucu gelişen travmalar, yaralanmalar, yanıklar ya da şiddete maruz kalma sonucu gelişen durumlar başta olmak üzere her türlü cerrahi tedaviyi üstlenir.
Yenidoğan cerrahisi bölümünün ilgilendiği hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
Makatın kapalı olması,
Makatın ileride olması,
Makat darlığı,
Makat ve bağırsak ucunun (rektum) ayrı olması,
İdrar yolları ve bağırsak ucunun birleşik olması,
Oniki parmak bağırsağının (duodenum) kapalı kalması,
Darp nedeniyle görülen deformasyonların iyileştirilmesi,
Akciğer zarı içerisinde kan ya da hava birikmesi,
Trafik kazaları ya da ciddi düşmeler sonucu meydana gelen travmaların cerrahi tedavisi,
Vajinanın yapışık olması,
Testislerde sıvı birikmesi,
Testislerin doğru yerine inmemiş olmasıdır.
Çocuk cerrahisi doktorları sünnet de yapmaktadır. Bu işlem sırasında idrar deliğinin doğru konumlandırılması, yarım sünnet (hipospadias) anomalisinin tedavisi ve diğer sağlık sorunlarının giderilmesi de mümkün olacaktır.